Колко пари влизат в едно гурбетчийско семейство в Германия? Това

...
 Колко пари влизат в едно гурбетчийско семейство в Германия? Това
Коментари Харесай

Ето колко взимат гурбетчиите в Германия

 

Колко пари влизат в едно гурбетчийско семейство в Германия? Това е доста, доста релативно, написа 24rodopi.com. Има добре и зле платени специалности. Някои служащи печелят доста добре, други едвам свързват двата края.

Нашенците рядко попадат измежду най-високо платените, в случай че не са лекари или чиновници във финансовия и икономическия бранш. За това обаче се желае съвършено притежаване на немски език.

Затова и българските служащи по-скоро спадат към нискоквалифицираните служащи. Сред най-зле платените специалности са чистачи, кухненски помощници, фризьори, келнери, болногледачи, чиновниците в прът центрове и други, в това число и медицински сестри. Географският симптом също въздейства на заплащането в Германия. Примерно, в провинция Бавария заплатите са по-високи.

Като цяло, в случай че гурбетчия работи една от упоменатите специалности, той получава брутно месечно заплащане сред 1800 и 2400 евро, а - чисто сред 1300 и 2000 евро, като фамилното състояние е от значително значение.

В Германия размерът на минималната работна заплата е избран от закона на база минимална часова ставка и от 1 януари 2020 година минималната часова ставка възлиза на 9,35 евро бруто.

Но разликата сред брутно и чисто заплащане е огромна. Например, през 2018 година междинната брутна месечна заплата в Германия е била близо 3000 евро, а междинната чиста заплата е възлизала на 1945 евро.

Зад тази разлика се крият най-различни удръжки за налози и застраховки. При всеки работещ, обаче, размерът им е друг като зависи от данъчната група. А самата данъчна група пък зависи от фамилното състояние на работещия - фамилен или не; с деца или без; разведен или живеещ на фамилни начала. Значение има и това дали съпругът/съпругата също работи, а и какъв брой печели - повече, по-малко или колкото другия.

Пример: Ако работещият е мъж, татко на две деца и печели 2900 евро бруто на месец, той попада в данъчна група 3, защото брачната половинка му печели по-малко от него и след удръжките му остават нето 2200 евро на месец. Ако същият работещ е без деца, без брачна половинка и получава същото брутно месечно заплащане 2900 евро, при него данъчните удръжки са по-високи и чистата заплата в този случай ще му бъде 1900 евро.

Разходите за наем са най-същественият разход и за локалните в Германия, и за гурбетчиите. При 17% от германците разноските на семействата за наем надвишават 40% от месечния приход. Наемите също зависят доста от географското състояние. Където заплатите са по-скъпи и наемите се качват. В Бавария, за семейство с дете/деца минималните квартири стартират от 750 евро, а най-евтините за самичък човек на квартира или общежитие с общи тоалетни/мивки са от 350 евро нагоре.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР